100 jaar LCKV

In het voorwoord van het jubileumboek, gemaakt ter ere van ons 75-jarig jubileum, staat dat het boek gaat over ‘de al 75 jaar niet uit te leggen sfeer, vriendschap en belevenissen’. Inmiddels zijn we meer dan 25 jaar verder en aan die zin is niets veranderd. Nog altijd is het moeilijk uit te leggen wat dat ‘LCKV-gevoel’ nou is. Wat we wel zeker weten is dat we dit gevoel al 100 jaar als vereniging met ons meedragen.

Natuurlijk is de LCKV van nu niet meer wat de toenmalige Leidse Christelijke Jonge Mannen Vereniging was. Niet alleen de naam veranderde, ook verschillende soorten kampen passeerden de revue. Waar men vroeger nog met boerderij- of zeilkampen mee ging, gaan we nu al jaren met de bus naar onze kampterreinen in het bos. Het eerste bestuur bestond uit vijf man, het grootste bestuur ooit uit 18. Waar we nu aan lange tafels Koreaans en Italiaans eten, at men vroeger op de grond, met de benen in een gegraven gleuf. En hoewel we nu helemaal gewend zijn aan het online inschrijven, zat je vroeger een uur lang met een roodgloeiend oor aan de telefoon te wachten tot er iemand zou opnemen om jou te feliciteren met je plekje.

De LCKV ging met haar tijd mee, al ging dat niet altijd van harte. Zo stond in 1986 de automatisering ter discussie. De ledenvergadering was niet perse tegen automatisering, maar gaf vooral aan dat het een hulpmiddel moest zijn. 1 januari 1987 kreeg de LCKV haar eerste computer. De afdeling Deelnemers mocht als eerste afdeling een proef doen met de geautomatiseerde werkomgeving. Hoe anders is het bijna 33 jaar later. Een tijd waarin we jullie van alles over het 100-jarig jubileum vertellen per mail, via social media of op deze site.

100 jaar LCKV betekent 100 jaar veranderingen en 100 jaar met de tijd mee. Maar ook 100 jaar vasthouden aan mooie tradities. Want de LCKV is nog net zo levendig als toen. Een plek waar we ons druk maken om kleine en om grote dingen. Waar vriendschappen voor het leven ontstaan. En waar inmiddels ieder jaar 1600 kinderen en jongeren met een grote glimlach de bus uitstappen.